Gelegenheidsgeschenk voor het personeel

Vele ondernemingen kunnen hun personeel fiscaalvriendelijk belonen met een geschenk naar aanleiding van bepaalde gelegenheden. Het geschenk moet gegeven worden ter gelegenheid van een of meer feesten of jaarlijkse gebeurtenissen (Kerstmis, Nieuwjaar, Sinterklaas), de overhandiging van een eervolle onderscheiding of de pensionering van de werknemer.

gelegenheidsgeschenken personeel

Sinds 1 januari 2018 zijn op fiscaal vlak hogere maximumbedragen toegelaten voor bepaalde geschenken in natura, in speciën of in de vorm van betaalbons. Dit heeft de administratie gecommuniceerd op 5 december 2018, daags voor de komst van Sinterklaas (circulaire 2018/C/125 dd. 05/12/2018).

  • Voor een jaarlijkse gebeurtenis, zoals Kerstmis, Nieuwjaar, Sinterklaas, verjaardag enz. is er een aftrekbare beroepskost bij de werkgever van 40 euro per jaar, per werknemer en per kind.
  • Voor een eervolle onderscheiding bedraagt de aftrekbare beroepskost bij de werkgever 120 euro per jaar en per werknemer.
  • Voor pensionering is deze aftrekbare beroepskost 40 euro per volledig dienstjaar bij die werkgever, met een minimum van 120 euro.
  • Voor een huwelijk of wettelijk samenwoning is de aftrekbare beroepskost van 200 naar 245 euro gestegen.

Duurdere cadeaus? Dan is de kostprijs van het geschenk niet aftrekbaar bij de werkgever op voorwaarde dat het gaat om een geschenk van “geringe waarde”. Gaat het niet om een geschenk van geringe waarde dan moet de werkgever het volledige bedrag van het geschenk behandelen zoals een voordeel van alle aard. Dan moet de werkgever de waarde van het geschenk noteren op een fiscale fiche 281.10 op naam van de werknemer. De werknemer wordt dan privé belast op dat gelegenheidsgeschenk.

Wens je meer info? Contacteer ons gerust!

 

 

Scroll naar boven